2020 – Lucas Maassen


Rietveld by the People is een project van Lucas Maassen dat ontstaan is op uitnodiging van Stichting de Bushalte van Rietveld in Eindhoven om invulling te geven aan de reclamezuil die vast zit aan deze bushalte. Gerrit Rietveld was van mening dat de meubels die hij ontwierp en maakte voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn en dat ze eventueel ook nagemaakt zouden mogen worden. Een soort open source avant la lettre zou je kunnen zeggen.

Doe het zelf Modernisme
Op marktplaats zijn veel van zijn meubels te vinden. Gemaakt door professionals, amateurs, gepensioneerden, fans of mensen die het gewoon als doenbaar achten. Iedereen heeft er zo zijn eigen verhaal bij en vaak wordt het niet zo nauw genomen met de maten, materialen en kleuren. Soms “verbeteren” mensen de meubels zelfs en geven hier, om verschillende reden, een eigen twist aan.

Residency for the People
Residency for the People helpt deze mensen een handje door deze meubels (naast marktplaats) ook aan te bieden in de Bushalte van Rietveld en verdiept zich in de verhalen achter de makers, kopers en verkopers.