2024 – Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk startte na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2001 samen met Kiki van Eijk het inmiddels toonaangevende ontwerpstudio Kiki & Joost in Eindhoven.

Joost is de twintigste exposant die is uitgenodigd om dit jaar een installatie te ontwerpen voor de Bushalte van Rietveld. De installatie die zij daarvoor speciaal hebben gerealiseerd is een hommage aan Gerrit Rietveld, de architect van de abri uit 1963.

FAKCL
In de toelichting bij hun ontwerp geven Kiki en Joost aan dat elke designer in feite schatplichtig is aan deze peetvader van het Nederlandse Design. Die nauwe betrokkenheid is, zo ervaren zij, enerzijds stimulerend en inspirerend maar daarnaast is het ook een creatieve “last” waarvan de ontwerper zich moet loszingen en zijn eigen weg moet gaan vinden.

Deze ambigue ontwerphouding is voor Joost van Bleiswijk aanleiding geweest om de kolom van de Bushalte te transformeren tot een “fakkel”. Een compositie die eerst in harmonie is met Rietveld’s vormentaal, maar opwaarts steeds meer contrast zoekt en vervolgens in een geheel eigen dynamiek úit de lichtzuil de open lucht in spát.